TaylorKids4Kids werkt nauw samen met KNGF Geleidehonden, zo hebben we al meerdere puppy’s mogen adopteren en dragen we bij aan programma’s als PAWS. We hebben goed contact met Margot van KNGF en zij vertelt ons meer over hoe de stichting in zijn werk gaat.

KNGF Geleidehonden

Wat is de missie van KNGF?
“KNGF wil mensen met een beperking een beter leven geven door middel van een goed opgeleide hond, dat is onze missie in het kort. We hebben de beperkingen van mensen opgedeeld in drie categorieën, zodat we de juiste hond aan hen kunnen verbinden. We helpen mensen met een visuele beperking aan een blindengeleidehond, dat is de meest bekende bij het grote publiek. Daarnaast zijn er mensen met een lichamelijke functiebeperking, bijvoorbeeld een spierziekte, waar we assistentiehonden voor opleiden. De hond helpt iemand dan met de dagdagelijkse dingen, zoals het aangeven van spullen of producten uit de schappen in de supermarkt pakken. Als laatste hebben we buddyhonden die mensen met PTSS kunnen helpen of kinderen met autisme, zoals jullie geadopteerde labrador Ona die gematcht is aan Isa.”

“De wereld van mensen met een beperking is vaak erg klein en wij willen hun wereld graag openen met de hulp van een hond.”

TaylorKids4Kids is super blij dat we Isa (9) hebben kunnen steunen met een buddyhond autisme. Wat voor een impact heeft Ona op haar leven?
“Ona heeft Isa enorm geholpen door haar minder eenzaam te laten voelen en ze durft nu meer. Ona heeft niet alleen impact op Isa, maar op het hele gezin. Haar moeder kan Isa nu gemakkelijker even alleen laten om een boodschap te doen of weer in haar eigen bed slapen. Je staat er niet bij stil hoeveel invloed een beperking, in wat voor een vorm dan ook, op iemands leven heeft, en dat een hulphond voor zoveel rust en steun kan zorgen geeft mij elke keer weer kippenvel.”

KNGF Geleidehonden

Hoe komt KNGF aan hulphonden?
“KNGF heeft een eigen fokprogramma met moeder- en vaderhonden die voor nestjes zorgen. We kijken ook buiten ons fokprogramma, zodat het DNA zuiver blijft. Er worden ongeveer 200 puppy’s per jaar geboren die allemaal het traject van een hulphond ingaan, maar het kan natuurlijk gebeuren dat een hond niet geschikt is. Het is heel belangrijk dat een hond helemaal gezond is en dat het werk wat hij doet ook leuk vindt. Als we merken dat dat niet het geval is gaan we hem niet dwingen om hulphond te worden, dus er vallen er altijd een aantal af. Gelukkig zijn er genoeg honden die wel het traject willen en kunnen doorlopen.”

Heeft KNGF dan genoeg honden om iedereen die zich aanmeldt te voorzien van een hulphond?
“Nee, bij lange na niet helaas. De wachtlijsten zijn erg lang, doordat de vraag groter is dan wat we kunnen bieden. Dat is heel vervelend. We hebben wel een plan opgezet met het doel om het aantal honden te verdubbelen in 2030. Het probleem is niet alleen dat er nieuwe cliënten bijkomen; na zoveel jaar mag een hulphond ook met pensioen en dan moet er meestal voor een vervangende hulphond gezorgd worden. De groei in honden is dus ontzettend belangrijk, maar ook in trainers en pleeggezinnen.”

Wat is een pleeggezin en hoe kom je in aanmerking om pleeggezin te worden?
“Een pleeggezin is een gezin dat de hond opvangt tijdens het eerste jaar. Na 8 weken gaat een puppy bij de moeder weg en naar het pleeggezin. We zijn altijd op zoek naar nieuwe pleeggezinnen, maar dat kan natuurlijk niet zomaar. Er gaat een selectieproces aan vooraf en er moeten een aantal stappen worden gevolgd voordat je in aanmerking komt. Er iemand langskomt om te kijken waar je woont, bijvoorbeeld. Maar in principe kan iedereen zich aanmelden via de website, dat vinden we altijd fijn. Zonder vrijwilligers zijn we nergens.”

KNGF Geleidehonden

Iedereen vindt dat natuurlijk heel leuk, een puppy in huis, maar het feit is wel dat het hondje ook weer weggaat.
“Ja, daar moet je wel rekening mee houden. Meestal is er een jaar nodig om de puppy te trainen, op te voeden en te socialiseren. Als de instructeur zegt ‘de hond is er klaar voor’, dan wordt de hond weggehaald bij het pleeggezin en gaat hij naar onze school in Amstelveen. Dat is toch best een beladen moment. Gelukkig zijn er een heleboel gezinnen die dat met overgave voor ons willen doen. “

Hoe lang moeten de honden naar school?
“Als ze 12 tot 14 maanden oud zijn gaat de hond naar school. Hoe lang hij naar school moet hangt af van de carrière die ze gaan volgen en de daarbij behorende opleiding. Zo duurt een opleiding van een blindengeleidehond 6 tot 8 maanden, dat is best lang omdat hij veel moeilijke commando’s moet leren. Zoals het commando ‘weigeren’ voor wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat en de hond zijn baasje moet weigeren om door te lopen. Een assistentiehond volgt een opleiding van 4 tot 6 maanden. Het belangrijkste wat zo’n hond moet leren is apporteren, trekken en duwen, voor vaardigheden als een lade openmaken of de post oppakken. Een buddyhond gaat 2 tot 4 maanden naar school en vervolgt de opleiding als hij gematcht wordt aan een client, met bijvoorbeeld PTSS, zodat de hond ingespeeld is op de specifieke klachten van zijn baasje. Zo is het bij Isa en Ona ook gegaan.”

KNGF Geleidehonden

Over Isa en Ona
Isa is geboren met een vorm van autisme. TaylorKids4Kids heeft Ona geadopteerd tijdens haar schoolperiode tot buddyhond en daarna is ze gematcht aan Isa. En wat een goede match is dat! Ze zijn helemaal op elkaar ingespeeld en onafscheidelijk. Isa had erg last van driftbuien en durfde niet meer naar buiten, maar bij Ona vindt ze troost en samen wandelen vinden ze heerlijk.

TaylorKids4Kids is hartstikke blij met de samenwerking met KNGF en dat we meer kinderen met beperkingen mogen steunen. Daarom hebben we nog een puppy geadopteerd genaamd Cherrie. Lees hier meer over Cherrie en blijf op de hoogte van haar traject.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *