Wij hebben de eer gekregen om haar deze naam te geven en haar door KNGF Geleidehonden op te leiden tot speciaal getrainde hulphond. Cherrie is inmiddels opgehaald door haar puppypleeggezin. Hier zal ze wonen totdat ze is afgestudeerd om vervolgens haar permanente baasje te ontmoeten. Door haar studie kan ze een kind met fysieke of mentale beperkingen helpen met dagelijkse moeilijkheden. En wij gaan Cherrie natuurlijk op de voet volgen!
Zo was Cherrie samen met haar broertjes en zusjes te zien bij het programma Hart van Nederland van SBS 6 om meer aandacht te schenken aan het werven van pleeggezinnen voor geleidenpuppy’s. De vraag naar geleidenhonden wordt steeds groter. Wanneer er meer pleeggezinnen zijn, zal de de wachttijd voor een hond korter worden en zo kunnen er sneller meer mensen geholpen worden aan een geleidenhond.
Training: zindelijk worden en de eerste bezoekjes aan winkels
Pup Cherrie heeft haar eerste maanden bij het puppypleeggezin achter de rug. Een tijd vol eerste indrukken en belevenissen. Centraal staat het zindelijk worden, uitlaten, aan de riem lopen, bezoekjes aan bijvoorbeeld winkels. Op al die vlakken doet Cherrie het goed. Toch speelde er iets anders waaruit bleek dat Cherrie beter kon floreren in een andere omgeving.
Een goede mix vormen
Elke pup en elk pleeggezin moeten naar elkaar toe groeien om een goede mix te vormen. In vrijwel alle gevallen lukt dat uitstekend en maken de hond en het gezin al snel een prima klik. Een enkele keer komt die klik niet optimaal tot stand. Hierbij kan de hond niet de juiste rustmomenten vinden. Lang niet altijd is hiervoor een concrete oorzaak aan te wijzen. Dit speelde helaas ook tijdens de periode dat Cherrie bij het puppypleeggezin verbleef.
Blafgedrag
Cherrie ontwikkelde om onduidelijke redenen een aanhoudend blafgedrag. Dit speelde als ze alleen in huis was maar het blaffen hield aan in de avonden en in de nacht. Uiteraard zocht het KNGF samen met het gezin naar oplossingen om dit gedrag te verbeteren. Toch bleef het blaffen aanhouden.
Tijdens een logeerpartij nam het blaffen ineens af. In eerste instantie blafte ze nog wel een beetje maar het hield telkens ook snel weer op. Hieruit werd langzaam maar zeker duidelijk dat Cherrie beter kan floreren met een nieuwe start bij een nieuw pleeggezin. In samenspraak tussen KNGF en het pleeggezin werd besloten dat Cherrie herplaatst wordt, zodat zij die nieuwe start inderdaad bij een nieuw gezin kan maken.
Goede stappen
Cherrie heeft tijdens haar periode bij het pleeggezin een aantal goede stappen gemaakt. Zo is ze, op een klein ongelukje in de tuin na, snel zindelijk geworden. Ook leerde ze snel het opspringen tegen mensen af te bouwen. Cherrie is een sociale hond, die het leuk vindt als er mensen om haar heen zijn. Ze reageert eigenlijk altijd positief, ook als ze met vreemden te maken heeft. Ze laat zich gemakkelijk aanraken, bijvoorbeeld als ze verzorgd moet worden.
Niet snel onder de indruk van verkeersgeluiden
Een ander sterk punt is haar omgang met verkeer. Ze blijkt gewoon een stoere hond als het gaat om verkeersgeluiden. Ze raakt er totaal niet van onder de indruk. Kortgezegd, Cherrie is op verschillende vlakken een stabiele hond, die in de juiste omgeving goed tot haar recht komt. Inmiddels is Cherrie naar een nieuw gezin om een nieuwe start te maken.
Mijlpalen: reizen met OV, eerste stadsbezoek en een fraaie werkjas
De tijd vliegt en Cherrie groeit lekker door. Het is belangrijk om de pup in dit eerste jaar verschillende indrukken te laten opdoen en zoveel mogelijk aan diverse situaties te laten wennen. Uiteraard met voldoende rust tussendoor om al die nieuwe dingen te verwerken. Stond de eerste periode in het teken van wennen aan elkaar, dat groeit daarna uit naar eerste uitstapjes naar de dorpsstraat of een rustig wijkwinkelcentrum. Een geleidehond zal met zijn blinde baas regelmatig in openbare gelegenheden zoals winkels of restaurants komen, meegaan op visite, en reizen met de auto of het openbaar vervoer. Het is van belang dat Cherrie dat gewend is en dat zij zich daar goed gedraagt en geen overlast veroorzaakt. Het puppypleeggezin spreekt op een gegeven moment ook op andere nabijgelegen locaties af met de puppyinstructeur, zodat ook het reizen met openbaar vervoer of gedrag in drukkere winkels samen geoefend kan worden.
Rond een maand of vijf krijgt de pup ook het KNGF-pupdekje. Deze fraaie ‘werkjas’ is bedoeld als herkenning in winkels, stations en restaurants. Als mensen het pupdekje zien, zullen zij beter begrijpen waarom deze hond op bepaalde plekken wel mee mag met de baas, terwijl een ‘gewone’ hond niet naar binnen kan.
Meer nieuwe indrukken opdoen
Cherrie’s pleeggezin vertelt:
‘Cherrie is nu drie weken bij ons en we zien haar groeien als kool. Ze staat wat hoger op haar poten en ze kijkt wat wijzer uit haar ogen. We zijn onder de indruk van hoe snel ze wende aan haar nieuwe omgeving en onze routines. Alleen de eerste nacht liet ze zich een paar keer horen, door zachtjes te piepen. We fluisterden dan lieve dingen tegen haar zodat ze wist dat ze niet alleen was en weer rustig verder kon slapen. Na die eerste nacht was het goed en hoorden wij haar niet meer. Blaffen doet ze echt mondjesmaat. Het gebeurt heel af en toe, als je wild met haar speelt. Wanneer het gebeurt dan doen we het weer wat rustiger aan met haar waarna het blaffen stopt. Cherrie is een lieve hond die graag kroelt. Ze doet op een dag heel veel slaapjes om alle indrukken te verwerken. Ze kan daarbij ook gezellig snurken.’
Met de bus
‘Toen we ons eerste busreisje maakten stapte Cherrie zelf in en uit, ging prima. Het was maar een kort ritje naar een nabijgelegen dorp. Daar woont een hele leuke hulphond, die graag met onze pupjes speelt. Op deze manier associeert Cherrie de busrit met een leuke gebeurtenis. Eenmaal op bezoek onderzocht ze meteen onbeschaamd alle speeltjes in de mand van de andere hond. Het klikte goed tussen de twee en ze speelden lief met elkaar, een beetje touwtrekken en met een knuffel achter elkaar aanrennen. Cherrie was ook erg onder de indruk van de caviakooi in het huis. Ze kwam meerdere keren nieuwsgierig snuffelen. Al met al was het een topdag voor haar.’
Showtime én het puppydekje
‘In de derde week kwam de puppyinstructeur op bezoek en dat betekende ‘showtime’. Cherrie kon laten zien hoe goed ze de commando’s ‘af’, ‘zit’ en ‘naast’ al beheerst. Samen met de instructeur liepen we naar het losloopgebied in de buurt. Cherrie is zowel binnen als buiten enorm braaf en ze luistert goed. Daarna was het tijd voor het historische moment, want Cherrie kreeg haar pupdekje en een grotere halsband uitgereikt. De eerste week droeg ze het dekje alleen als ze te eten kreeg. Zo kon ze er tijdens deze grootste afleiding ter wereld makkelijk aan wennen. Inmiddels draagt ze het dekje in ieder geval als ze meegaat als we boodschappen doen.’
Het leven is een feestje
‘Cherrie vindt het hele leven een feestje. We hebben nog weinig kunnen ontdekken waar ze geen zin in heeft. Hoewel!? Toen de klok werd verzet moest ze voor haar gevoel ineens een uur langer wachten op haar eten. En dat driemaal op één dag. Dat vond ze duidelijk geen feestje.’
Niet afleiden
Er gebeurt veel in het leven van een jonge hond. Niet alleen wat betreft de groei, maar ook wat betreft kennis. Langzaamaan komt er een structuur waarbij er tijd is voor spelen en voor leren. Met het speciale puppydekje om is duidelijk dat Cherrie aan het werk is en niet mag worden afgeleid met een praatje of een aai van een vreemde. Dat is voor de buitenwereld nog wel eens lastig, want het ziet er natuurlijk super aandoenlijk uit zo’n jonge pup met een stoere ‘werkjas’. Voor het pleeggezin en Cherrie is het belangrijk dat ze niet worden gestoord tijdens de training. Het resultaat is dat ze leert dat er met het dekje om geen tijd is voor afleiding en dat er geconcentreerd op commando’s moet worden gelet. Daarnaast is er zonder dekje om genoeg tijd voor spelen, snuffelen, losrennen en andere dingen om heerlijk ontspannen hond te kunnen zijn.
Lees meer over KNGF Geleidehonden in dit interview met Margot.