18 september 2022 doet Elise van Hasselt, 26 jaar, mee aan de Dam tot Damloop in Amsterdam. Ze haalt hiervoor geld op voor JDRF (Juvenile Diabetes Research Foundation), een onderzoekfonds dat streeft naar een wereld zonder type 1-diabetes. Een doel dat dichtbij haar staat, want op haar twaalfde kreeg Elise zelf diabetes. Al het geld dat ze ophaalt wordt door stichting TaylorKids4Kids verdubbeld!

Elise woont in Leiden, is haar Bachelor Psychologie aan het afronden en wil daarna nog een master doen. Als psycholoog hoopt ze onder andere mensen te helpen die ook diabetes hebben. Lezen en hardlopen doet ze voor haar plezier en het is dan ook de tweede keer dat ze mee rent met de Dam tot Damloop.

Waarom doe je dit jaar weer mee aan de Dam tot Damloop?
“Ik vind het super leuk om te doen! Vorig jaar rende ik ook 10 mijl (16 km) alleen zonder te trainen, dat was echt niet handig. Dit keer ben ik beter voorbereid en getraind, zodat ik een zo goed mogelijke tijd neer kan zetten. Het is des te leuker dat ik het kan combineren met het steunen van een goed doel en ik kon me geen beter doel bedenken dan JDRF.”

Hoe ben je erop gekomen om JDRF te steunen?
“Ik heb zelf type 1-diabetes (T1D) en dit is voor mij een manier om er op een positieve manier mee bezig te zijn. Er zijn nog veel meer andere organisaties en stichtingen die fondsenwerven voor diabetes, maar ik ben vroeger al met JDRF in aanraking gekomen en het onderzoek wat zij doen vind ik erg belangrijk.”

Wat doet JDRF eigenlijk?
“Ze zetten zich specifiek in voor T1D en streven op de lange termijn naar een diabetes vrije wereld. Hun slogan is ook ‘van type 1 naar type géén’. Met het geld financieren ze onderzoeken die zich richten op het leven met diabetes makkelijker maken, dus echt gefocust op het genezen ofwel verbeteren van levenskwaliteit. Nu zijn Nederlandse wetenschappers bijvoorbeeld bezig met een onderzoek naar het transplanteren van bétacellen en bestuderen ze het immuunsysteem om zo dichter bij de oorzaak van T1D te komen.”

Hoe is het voor jou om met T1D te leven?
“Ik krijg vaak de vraag ‘O maar daar is wel mee te leven toch?’, dat klopt maar dat maakt het niet minder vervelend. Je bent er namelijk wel constant mee bezig. Er zijn momenten dat het even niet op de voorgrond speelt, toch denk ik elke dag na over de dingen die ik doe en wat voor een effect het heeft op mijn bloedsuikerspiegel. Bijvoorbeeld: als ik nu iets eet en ik stap straks op de fiets, heb ik dan wel genoeg insuline gespoten of moet ik misschien nog wat extra’s eten? Ook al zijn het soms automatische gedachten, het vergt tijd en energie. Ik zou tekenen voor een leven zonder T1D.”

Is er een onderwerp waar volgens jou meer onderzoek naar gedaan moet worden?
“Iets wat nu veel aandacht krijgt van verschillende organisaties is de algemene vergoeding voor een Real Time Continue Glucose Monitoring (RT-CGM). Dit is een glucosesensor die continu je glucose meet en monitort. Het is een duur systeem en wordt alleen vergoed als je onder de 18 bent of aan bepaalde voorwaarden voldoet. Ik denk dat het belangrijk is dat het voor iedereen mogelijk is om zo’n meter te kunnen gebruiken. Nu wordt hier wel onderzoek naar gedaan, maar alleen met mensen die het vergoed krijgen. Dus dat is een extra bevestiging dat de mensen in die categorie een RT-CGM nodig hebben. Er zou juist gekeken moeten worden naar mensen buiten die categorie en of zij daar baat bij hebben. Een van de voordelen is dat het kan helpen bij hypo unawareness, dat betekent dat je vaak niet doorhebt wanneer je bloedsuikerspiegel te laag is. Dat kan heel gevaarlijk zijn. Ik denk dat als een RT-CGM voor iedereen beschikbaar is, het op lange termijn bij veel mensen complicaties kan voorkomen.

Sowieso is onderzoek naar T1D heel belangrijk. Er wordt meer, en breder, onderzoek gedaan naar type 2-diabetes (T2D), omdat dit vaker voorkomt en er meerdere aanleidingen voor kunnen zijn. T1D heeft weliswaar een complexere aanleiding, maar het heeft dezelfde invloed op het lichaam en het lichaam ondergaat dezelfde aftakeling. Mensen met T1D hebben net als mensen met T2D sneller kans op hart- en vaatziekten. Maar het onderzoek naar de oorzaak van T1D is veel ingewikkelder en specifieker. Je kan helaas niet zomaar gaan sleutelen aan iemands immuunsysteem. Des te belangrijker is het steunen van onderzoekfondsen als JDRF!”


Help Elise over de finish en doneer! Zodat er in de toekomst meer onderzoek gedaan kan worden naar T1D en je de wetenschappers op weg helpt naar genezing. Wij staan in ieder geval op 18 september klaar bij de finish! Hou voor het eindbedrag onze Instagram en onze nieuwtjes in de gaten.

Ga naar jdrf.nl voor meer informatie over de onderzoeken die ze doen. Vanaf het voorjaar van 2023 kan je voor meer betrouwbare informatie over diabetes naar diabetes.nl. Het wordt een online platform waar alle mensen met diabetes, hun naasten en zorgverleners terecht kunnen. Er wordt aan gewerkt door Diabetes Fonds, Diabetesvereniging Nederland, Stichting DON, Bas van de Goor Foundation en natuurlijk JDRF Nederland.

Eén reactie

  1. Heel hartelijk dank, Elise en TaylorKids4Kids voor jullie inzet en donaties aan JDRF!
    Met jullie hulp werken wij keihard aan het zoeken naar de oplossing om type 1 diabetes te genezen. Dat doen we door wereldwijd de beste wetenschappelijke onderzoekers te financieren en te laten samenwerken. Zo zetten we steeds meer stappen op weg naar genezing van diabetes. Van type 1 naar type geen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *